Νοένβρης
Partly cloudy
18°C
 

Προϊόν προχωρημένης μαθηματικής εξίσωσης είναι τελικά το σουτ του Joakim Noah

jnls11314Αποκαλυπτικός ήταν ο σταρ του NBA Joakim Noah, σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής σε αμερικανικό δίκτυο, αναλύοντας τόσο τον τρόπο που σουτάρει τη μπάλα, όσο και τη γενικότερη συμπεριφορά του εντός του παρκέ. Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα και λεπτομέρειες που φανερώνουν πως το σουτ του -που ουκ ολίγες φορές έχει σχολιαστεί από κοινό και δημοσιογράφους- αποτελεί προϊόν λεπτομερούς μαθηματικού συλλογισμού.

Συγκεκριμένα, ο 31χρονος αστέρας των Knicks της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε πως κάθε φορά που επιχειρεί σουτ παρατηρεί ένα ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμένων. Στο σύστημα αυτό τα χέρια του ωθούν την πορτοκαλί μπάλα σε μορφή δέσμης δύο ευθειών με εξισώσεις Αx + Βy + Γ = 0 για το αριστερό και Δx + Εy + Ζ = 0 για το δεξί χέρι.Οι εξισώσεις τέμνονται μεταξύ τους σε ένα μοναδικό σημείο Μ(x,y) το οποίο αντιπροσωπεύει τη στεφάνη.

Προκειμένου να επιτύχει το καλάθι, ο Noah λογίζει τις δύο εξισώσεις να περνούν από το κοινό σημείο Μ, σύμφωνα με την εξίσωση Αx + Βy + Γ = 0 + Κ(Δx + Εy + Ζ) = 0, όπου Κ ∈ R. Η τιμή του συντελεστή Κ είναι εκείνη που, όταν και μόνο όταν είναι σωστή, θα καθορίσει τελικά αν το σουτ του θα βρει το στόχο του. Η πολύπλοκη αυτή διαδικασία είναι και ο λόγος για τον οποίο ο μπασκετμπολίστας φαίνεται να σουτάρει με τον γνωστό αδέξιο τρόπο, που στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετος απ' ό,τι φαίνεται στο κοινό μάτι.

Τέλος, στη συνέντευξη ο Noah ρωτήθηκε και για το λόγο που κραυγάζει συχνά κατά τη διάρκεια των αγώνων, γεγονός το οποίο απέδωσε σε λειτουργικά προβλήματα που εμφανίζονται στο μυαλό του λόγω της έντασης του παιχνιδιού. Όπως είναι επόμενο, οι τηλεθεατές είχαν αρκετές ερωτήσεις που υπέβαλαν μέσω Twitter στον αθλητή, ο οποίος όμως αρνήθηκε να απαντήσει παραπέμποντάς τους στις γνώσεις κάποιου με καλή αίσθηση των μαθηματικών.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.