Όλο και περισσότερες φορές συναντάται πλέον πάνω από τα ταμεία των cocktail-bar του ιστορικού τριγώνου των Αθηνών η διακριτική επιγραφή «τέρμα τα βερεσέδια», μερικές φορές γραμμένη διακριτικά και άλλες με τεράστια γράμματα.
Όπως φαίνεται, τα ομολογουμένως φιλόδοξα business plans που είχαν καταστρώσει οι επιχειρηματίες τις περιοχής δεν καρποφόρησαν όπως είχαν σχεδιάσει και έτσι τώρα βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να απειλούνται με λουκέτο και μία ολόκληρη εμπορική ζώνη να παρακμάζει επικίνδυνα.
«Την εποχή της έκρηξης του ελληνικού hip πριν από πέντε χρόνια, αναζητούσαμε ένα εναλλακτικό μοντέλο επιχειρηματικότητας το οποίο μπορεί να καθυστερούσε να αποδώσει, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα απέφερε διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη» δήλωσε στο «Κουλούρι» ο Ανέστης, ιδιοκτήτης του μπαρ Pairidaeza στην πλατεία Καρύτση, γνωστός στα social media με το ψευδώνυμο «@resurr_fun». «Το πλάνο ήταν απλό. Θα εκμεταλλευόμασταν στο έπακρο την άνοδο των ψηφιακών μέσων αλλά και την καλπάζουσα ανεργία, δημιουργώντας ένα κύκλο, μια κοινότητα αν θες, η οποία θα βοηθούσε τα μέλη της».
«Μαζέψαμε τους πάντες» εξηγεί καλύτερα ο Χριστόφορος, υπεύθυνος του μπαρ Drunk Sinatra στην οδό Θησέως, γνωστός και ως «@ola_teleia». «Φωτογράφοι, bloggers, δημοσιογράφοι σε free press, αρχιτέκτονες, social media experts. Όλοι χωρούσαν. Αρκεί να ήταν άνεργοι, μοναχικοί και με πρόσβαση σε smartphones» συμπληρώνει. «Δημιουργήσαμε έτσι ένα ανταλλακτικό σύστημα όπου εκείνοι μας συμπεριελάμβαναν σε άρθρα για τις “πιο ψαγμένες γωνιές του κέντρου” ή “τα 10 καλύτερα μυστικά για να πιείς το πιο νόστιμο κοκτέιλ” και μας “taggάριζαν” στο instagram, στο twitter και στο foursquare. Εμείς με την σειρά μας –έχοντας φροντίσει να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο δίκτυο “ακολούθων”- τους αναφέραμε στο twitter, τους κάναμε να νιώθουν κουλ, τους χαιρετούσαν στα μπαρ μας οι τιραντοφόροι υπάλληλοί μας και το κυριότερο, τους κερνούσαμε τα ποτά τους».
«Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι όμως», συμπληρώνει χαριτολογώντας ο Γιώργος, κεντρικός μπάρμαν του Osterman και πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα «Παπιγιόν», ο οποίος μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων της περιοχής, γνωστός στο twitter ως «@IntenseLiquor». «Η κατάσταση πλέον έφτασε στο απροχώρητο. Είπαμε, έμμεση διαφήμιση, αλλά αυτοί το είχαν βάλει στόχο να μας βάλουν μέσα. Θέλω να πω, είπαμε να βρουν καμιά δουλειά απ’ τον κύκλο που θα δημιουργούσαν, να γεμίζαμε και εμείς τα μαγαζιά μας, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αυτοί το παίζουν βλαχοδήμαρχοι, έχουν όλοι μεταξύ τους προσλάβει ο ένας τον άλλον σε κάποιο startup, αλλά τα ποτά βερεσέ; Ε αρκετά!».
Το σύστημα που απ’ ότι φαίνεται ακολουθούσαν οι πελάτες ήταν απλό: όταν κάποια στιγμή τα μαγαζιά ζητούσαν να τακτοποιηθούν τα «μπλοκάκια» που από ένα σημείο και μετά εφάρμοζαν, άφηναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαρρεύσει ότι το εκάστοτε μαγαζί «έγινε mainstream» ή ότι «πλακώσανε βλάχοι» με αποτέλεσμα τα καταστήματα να αδειάζουν και οι πελάτες να «ξεκοκαλίζουν» κάποιο καινούριο ανυποψίαστο μπαρ που μόλις είχε ξεφυτρώσει σαν μανιτάρι στη περιοχή.
Πλέον, όπως διαπιστώσαμε με μια απλή νυχτερινή βόλτα στην περιοχή, 8 στα 10 ταμεία των άδειων πλέον μπαρ, φέρουν επιγραφές «Τέρμα τα βερεσέδια», ενώ στα υπόλοιπα 2 μπαρ οι θαμώνες της περιοχής ζούσαν μοναδικές στιγμές τραβώντας φωτογραφίες από κοκτέιλ, φλερτάροντας και απολαμβάνοντας το αλκοόλ που έρεε άφθονο και φυσικά δωρεάν.
Το «Κουλούρι» κατά τη διάρκεια της βόλτας αυτής, ζήτησε μία δήλωση από την Μαριακατερίνα, η οποία διατηρεί κατάστημα με χειροποίητα μπαλώματα για original και vintage κάλτσες από τη δεκαετία του 80 στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκείνη, μας έκανε νόημα να την ακολουθήσουμε στις τουαλέτες του Throubi, όπου σιωπηλή έγραψε στην πόρτα με στυλό bic: «το μόνο που ήθελα, να φεύγαμε μαζί.. ρε» και αποχώρησε κλαίγοντας.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.