Νοένβρης
Clear sky
19°C
 

Απάντηση στο δίλημμα «της γνώσης» ή «της νιότης» στο τραγούδι των γενεθλίων δίνει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας

Adult Birthday Party Supplies 3Τέλος σε ένα ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές οικογένειες εδώ και δεκαετίες  έρχεται να δώσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έγινε γνωστή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η απόφαση αυτή έρχεται να προσφέρει μια λύση στις αμέτρητες διαφωνίες σχετικά με το εαν στο γνωστό τραγούδι γενεθλίων «Να Ζήσεις (όνομα εορτάζοντα)» αναφέρεται ο στίχος «παντού να σκορπίζεις της γνώσης το φως» ή «παντού να σκορπίζεις της νιότης το φως».

Η απαρχή αυτής της διαμάχης εντοπίζεται πολλά χρόνια πίσω και έχει αποτελέσει πολλάκις αιτία αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια πάρτυ και εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες μάλιστα έχουν οδηγήσει σε αιματηρά επεισόδια, διασπάσεις οικογενειών και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις σε θανάσιμους τραυματισμούς αντιμαχόντων. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν δυο σχολές, οι «γνωστικοί» και οι «νεανίες», οι οποίοι υπερασπίζονταν με σθένος τη δική τους παραλλαγή. Οι ομάδες αυτές έφταναν στο σημείο να πηγαίνουν σε πάρτυ ακάλεστοι προκειμένου να τραγουδήσουν τη δική τους εκδοχή με αποτέλεσμα πολλές φορές η ταυτόχρονη παρουσία τους να προκαλεί άγριες συμπλοκές.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει τέτοια επεισόδια από κοντά κόβουν την ανάσα. Η κυρία Νίτσα, περιγράφει στο «Κουλούρι» τη φρικιαστική εμπειρία της. «Ήταν τα 12α γενέθλια του γιου μου, του Αριστείδη. Είχαμε καλέσει στο σπίτι τους συμμαθητές του και όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τη στιγμή που ήρθε η ώρα να σβήσει την τούρτα. Όλοι μαζί, γονείς και παιδιά ξεκινήσαμε να τραγουδάμε το "Να Ζήσεις Αριστείδη" και όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα, οι μισοί καλεσμένοι φώναξαν "της γνώσης" και οι άλλοι μισοί "της νιότης". Ακολούθησε χαμός. Βρισιές, ξύλο, καταστροφές, το σπίτι μου κάηκε ολοσχερώς», διηγείται δακρυσμένη ενώ θυμάται την παρουσία αγνώστων μαυροφορεμένων στο πάρτυ, οι οποίοι αργότερα αποκαλύφτηκε πως ήταν μέλη των «γνωστικών» και των «νεανίων».

Η όλο και μεγαλύτερη συχνότητα των εκτατεμμένων επεισοδίων προκάλεσε την αντίδραση ομάδας πολιτών, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, προκειμένου να βρεθεί μια επίσημη και οριστική λύση. Αρχικά, έγκριτοι επιστήμονες επιχείρησαν να εντοπίσουν το κείμενο με τους πρωτότυπους στίχους του τραγουδιού, ωστόσο οι συντονισμένες και σε βάθος έρευνές τους δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, εξετάστηκε το ενδεχόμενο της δημιουργίας μια νέας λέξης, με τις «γνιότη» και «νιώση» να πέφτουν στο τραπέζι, ωστόσο η λύση αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα διότι οι δυο σχολές επέμεναν η νέα λέξη να έχει ως πρώτο συνθετικό αυτή της δικής τους εκδοχής.

Τελικώς, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέληξε σε μια «σολωμόντειο» λύση, η οποία ικανοποίησε εν μέρει και τις δυο πλευρές. Έτσι, όταν το πρόσωπο που γιορτάζει τα γενέθλιά του είναι κάτω των 35 ετών οι καλεσμένοι στο πάρτυ θα τραγουδάνε «της νιότης το φως» ενώ από τα 35 και μετά «της γνώσης το φως». «Είναι μια λύση που μας ικανονοποιεί ως ένα βαθμό μόνο, καθώς όταν μέχρι τα 35 ακούς "της νιότης" μετά είναι δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες», τόνισε στο «Κουλούρι» εκπρόσωπος των «γνωστικών» ενώ μέλος των «νεανίων» σχολίασε πως «δεχόμαστε την απόφαση με επιφύλαξη αφού το "της γνώσης" θα ακούγεται για περισσότερα χρόνια καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων ζει περισσότερα από 70 χρόνια».

Το «Κουλούρι» θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα σας ενημερώσει πρώτους για οτιδήποτε νεότερο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.