Νοένβρης
Overcast
19°C
 

Κορονοϊός: Αναβάλλεται το έθιμο «αιμομιξία για μια μέρα» στο Μητρούσι Σερρών

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η νεολαία Μητρουσίου, ελέω πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους αλλά και τους νεκρούς που έχει αφήσει πίσω του ο ιός COVID-19, τα χρόνια που διανύουμε είναι από πολλές απόψεις δύσκολα. Δεδομένης της κατάστασης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, το παραπάνω δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το έθιμο «αιμομιξία για μια μέρα» στο Μητρούσι.

Οι ρίζες του εθίμου στο Μητρούσι Σερρών

Στο Μητρούσι, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, αναβιώνει η «αιμομιξία για μια μέρα». Οι νέοι του χωριού μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό.

Νέοι και νέες περιφέρονται στο χωριό, και μόνο για μία μέρα το χρόνο όλοι μπορούν να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να προχωρήσουν σε σεξουαλικές πράξεις με συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού.

Το έθιμο φαίνεται να έχει διατηρηθεί από την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Στο έθιμο συνυπάρχουν ο Χριστιανισμός με τον Παγανισμό 

Η εποχή των γιορτών περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ρουγκατασάρια, τσιγκρίτσουλα, καρκατζάλια, νιγκόμπουρα, μπαμπόγεροι, κωλαράδες, μωμόγεροι, μουινκ-τριλαριλαρό είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των εορτών.

Η ανακοίνωση

«Η εορτή του Αγίου Αντωνίου, ήταν πάντα η αφορμή για αναβίωση του εθίμου που πραγματοποιείται στο Μητρούσι, για σχεδόν 1,5 αιώνα ανελλιπώς. Μια μέρα το χρόνο που οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, περίμεναν κάθε χρόνο με ανυπομονησία ώστε να ξεχυθούν στις γειτονιές του χωριού φορώντας μάσκες αλλά και να ζήσουν τρυφερές στιγμές κατ' οίκον  για να «ξορκίσουν το κακό».

Όμως το διάστημα των φετινών γιορτών, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ιδιαίτερα μετά και την άφιξη της παραλλαγής «Όμικρον» που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως υπερμεταδοτική και δίνει χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

«Έτσι λοιπόν, με τη συνείδηση που μας διακατέχει όλους, αλλά και με τον σεβασμό προς τους κατοίκους του χωριού μας, τις οικογένειές μας δηλαδή, που τόσες γενιές στηρίζουν το έθιμο, οι νέοι του Μητρουσίου, αποφασίσαμε να μη διεξαχθούν οι εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου με τις μεταμφιέσεις και τις κωδωνοκρουσίες, με σκοπό να περιορίσουμε τις μετακινήσεις όλων μας και να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος στη διασπορά του ιού. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία σε όλο τον κόσμο και ευχόμαστε να σμίξουμε με όποιον επιθυμούμε κρυφά ξανά», αναφέρει η ανακοίνωση.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.