Νοένβρης
Clear sky
19°C
 

Ζωή σαν παραμύθι: Ποιoς έχει την πνευματική ιδιοκτησία της φράσης «Μη ρίχνετε χαρτιά στην τουαλέτα»;

Βγαλμένη από παραμύθι μοιάζει η ζωή του 75χρονου Βλάση Παναγιωτίδη ο οποίος - βαθύπλουτος πλέον - περνάει τις μέρες του στο τεραστίων διαστάσεων εξοχικό του στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Δεύτερος γιος πολύ φτωχής οικογένειας μεταναστών του Πόντου, ο πατέρας του διατηρούσε ένα μικρό εργαστήριο πινακίδων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με την ενηλικίωση των δύο αδερφών, ο πατέρας της οικογένειας έδωσε το μαγαζί στον πρωτότοκό του, ενώ με λύπη ενημέρωσε τον 18χρονο τότε Βλάση πως δεν είχε τίποτα να του δώσει, και πως θα έπρεπε να δουλέψει κάπως αλλιώς για να βγάλει πέρα σε αυτή τη ζωή.

Ο μεγάλος γιος, Πέτρος, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, τον ευνόησαν και οι συνθήκες καθώς εκείνη την εποχή αναπτυσσόταν το οδικό δίκτυο και υπήρχαν μεγάλες ανάγκες σε πινακίδες μονόδρομων και στοπ. Κατάφερε να σώσει το μαγαζί από τα χρέη, δημιούργησε περιουσία, σπούδασε τις δύο του κόρες και έζησε μια πολύ καλή ζωή.

Αυτό δεν ήταν τίποτα όμως μπροστά στη διορατικότητα και την εξυπνάδα του μικρού του αδερφού, του Βλάση, ο οποίος από μικρός κατάλαβε πως είναι «καλύτερα να δουλεύεις με το μυαλό παρά με τα χέρια» (φράση που το 1971 παράγγειλε από τον αδερφό του σε μια πολύ μεγάλη πινακίδα, η οποία ακόμα κρέμεται στην είσοδο του εξοχικού του).

Έτσι, μετά από πολλή σκέψη, το μακρινό 1965, βλέποντας το μέλλον και έχοντας την εμπειρία της οικογενειακής επιχείρησης, αποφάσισε να «στοιχηματίσει» όλα του τα χρήματα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της φράσης «Μη ρίχνετε χαρτιά στην τουαλέτα» και παραγώγων της όπως το «Μη ρίχνετε χαρτιά στη λεκάνη».

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι πινακίδες «Μη ρίχνετε χαρτιά στην τουαλέτα» είναι περισσότερες από τα στοπ, από τα σήματα μονόδρομων, ακόμα και από τα σήματα στην εθνική οδό Κορίνθου- Πάτρας.

Μέχρι και σήμερα, ο Βλάσης Παναγιωτίδης έχει κερδίσει γύρω στα 2 ευρώ από κάθε πινακίδα «Μη ρίχνετε χαρτιά στην τουαλέτα» που παράγεται ή αναρτάται στην Ελλάδα, και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να κατασκευάσει ούτε μια πινακίδα στη ζωή του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.