Νοένβρης
Clear sky
19°C
 

Διαμαρτυρίες πολιτών σε ουρά εφορίας οδηγούν σε βαθιά δημοκρατική συζήτηση που τους έκανε όλους σοφότερους

eforia_ouraΣε βαθιά δημοκρατική συζήτηση, η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, κάλυψε σχεδόν ολόκληρη την πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας και τελικά έκανε όλους τους συμμετέχοντες αρκετά σοφότερους, οδήγησαν έντονες διαμαρτυρίες πολιτών στην εφορία Γαλατσίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες κάποιων πολιτών που βρίσκονταν στην ουρά για το τμήμα Εισοδήματος και είχαν εξοργιστεί με τις πάμπολλες γραφειοκρατικές περιπλοκές αλλά και το ιδιαιτέρως πολύπλοκο φορολογικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την ελλιπή πληροφόρηση από πλευράς των εφοριακών υπαλλήλων. Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η συζήτηση «φούντωσε» αμέσως και γρήγορα στράφηκε προς την πολιτική κατάσταση στη χώρα, την κρίση, τη χρεωκοπία, τα μνημόνια και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σχεδόν κάθε μέρα» δηλώνει ο διευθυντής της εφορίας, ο οποίος έκατσε μέχρι τις 11 το βράδυ στο κατάστημα της Εφορίας, συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση. «Συνήθως ακούγονται τα κλασικά "κλέφτες", "ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος μας πίνουν το αίμα", "όταν τους ψηφίζατε όμως καλά ήταν", "κρεμάλες χρειάζονται" και άλλα τέτοια και το θέμα λήγει μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτή τη φορά όμως ήταν διαφορετικά. Η συζήτηση άρχισε με τον ίδιο τρόπο, όμως αμέσως εξελίχθηκε σε βάθος, αποπνέοντας έναν αέρα δημοκρατίας και πολιτισμού που δεν έχω ξανασυναντήσει» συμπληρώνει ο έμπειρος εφοριακός, ο οποίος παραδέχεται πως  η χθεσινή ανταλλαγή απόψεων τον άλλαξε τόσο σαν άνθρωπο, όσο και σαν επαγγελματία στον τομέα των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Τα καθήκοντα του συντονιστή της συζήτησης ανέλαβε ο 68χρονος Ανέστης, συνταξιούχος λογιστής που συχνάζει ακόμα καθημερινά στην εφορία, ενώ οι θεματικές ενότητες περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τα ιστορικά υπαρξιακά διλήμματα του ελληνικού κράτους σχετικά με τη θέση του μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την παράδοση πελατειακών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων, του κρατικού μηχανισμού και του λαού αλλά και τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης σε ένα σύγχρονο, ανεκτικό κράτος.

Ακόμη, ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι αναφορές στην έλλειψη ουσιαστικής επιρροής του Διαφωτισμού στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους, στον νεποτισμό που διέπει την πολιτική ζωή αλλά και στην δημοκρατική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη στην Αθήνα του 6ου π.Χ. αιώνα, ενώ αντίθετα τα θέματα που αφορούν στον νέο φόρο στα ακίνητα, στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στις φορολογικές δηλώσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Οι πόρτες της εφορίας Γαλατσίου έκλεισαν τελικά λίγο μετά τις 11 και μισή το βράδυ και οι συμμετέχοντες, πολίτες και εφοριακοί, κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια τους αποκαμωμένοι από τις συνεχόμενες ώρες διαβούλευσης και στοχασμού. Όλοι τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον ενώ πηγές αναφέρουν πως μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο 14 από τους συνολικά 82 πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τελικά δεν έκαναν τη δουλειά που είχαν πάει στην εφορία για να κάνουν.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.