Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent στο οποίο ο Ινδός ωτορινολαρυγγολόγος Omparkash Bhattacharya εξηγεί τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις της χρήσης μπατονέτας και συνιστά την αποφυγή της.
«Πρόκειται για το γνώριμο σε όλους λεπτό, σκληρό, πλαστικό ματσούκι με λίγο βαμβάκι στην άκρη. Πολλοί χρησιμοποιούν μπατονέτες, λίγοι όμως φαντάζονται τους κινδύνους» τονίζει ο δρ Bhattacharya, ιατρός στο νοσοκομείο Παίδων του Κέιμπριτζ. Εδώ είναι μερικοί λόγοι που η χρήση μπατονέτας πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με τον O. Bhattacharya.
Δεν προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από τον θόρυβο. Λόγω της κατασκευής τους, οι μπατονέτες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν προστασία από τον ενοχλητικό και επικίνδυνο θόρυβο εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου, της φασαρίας που κάνουν οι γείτονες ή των ήχων του δρόμου. Έτσι μπορούν να προβούν ιδαίτερα ζημιογόνες για τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία, προκαλώντας ακουστική κόπωση ή και χρόνια αϋπνία. Έρευνες έχουν δείξει ότι έως και 30% του πληθυσμού που χρησιμοποιεί μπατονέτες δεν απολαμβάνει επαρκή ποσότητα ύπνου, με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα.
Δεν καθαρίζουν καλά τα πιάτα. Σύμφωνα με τις μελέτες τα βρώμικα πιάτα και ποτήρια αποτελούν τις πιο συχνές εστίες μικροβίων και παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Οι μπατονέτες λόγω της μικρής επιφάνειας καθαριστικής τους επιφάνειας ενέχουν τον κίνδυνο να αφήσουν υπολείμματα τροφών στα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Σπρώχνουν το πέκουρο μέσα στον οργανισμό. Το πέκουρο ή αλλιώς το «χνούδι» είναι ουσία που εκκρίνεται από το εσωτερικό του οργανισμού, συγκεντρώνεται σε σωματικές κοιλότητες όπως ο αφαλός, οι μασχάλες, το αυτί καθώς και ανάμεσα από τα δάχτυλα του ποδιού. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το πέκουρο είναι ακίνδυνο όταν εκκρίνεται από τον οργανισμό καθώς πρόκειται απλώς για ανεπιθύμητη ουσία που απομακρύνει το σώμα μας. Εάν όμως εισχωρήσει εκ νέου στο εσωτερικό του οργανισμού λόγω της χρήσης μπατονέτας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές και να απαιτηθεί μέχρι και εγχείριση για την αφαίρεσή του.
Κολλάνε στον οισοφάγο αν καταναλωθούν ολόκληρες. Όταν καταπίνουμε μπατονέτες υπάρχει ο κίνδυνος αυτές να γυρίσουν κάθετα καθώς περνούν από τον οισοφάγο στο δρόμο για το στομάχι, προκαλώντας τραυματισμό, βήχα και αίσθημα πνιγμού. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει περιστασιακά δεν προκαλεί σημαντική ανησυχία, όμως μια επαναλαμβανόμενη δυσκολία στην κατάποση μπατονέτας μπορεί να σημαίνει μια σοβαρή κατάσταση και να απαιτεί ιατρική θεραπεία. Οι γιατροί πάντως συνιστούν προσοχή και να ψιλοκόβουμε τις μπατονέτες σε μικρά κομμάτια, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φαγωθούν από βρέφη ή παιδιά.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.