Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπακού επιβεβαιώνει αυτό που όλοι οι γατογονείς ήξεραν εδώ και αιώνες: οι γάτες είναι απόλυτα ικανές να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας – απλά δεν ενδιαφέρονται.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γάτες αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ χαράς, λύπης και θυμού στα πρόσωπα και τη φωνή των ιδιοκτητών τους. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν πως, αντί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους για να παρέχουν παρηγοριά ή στήριξη, απλώς συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά – ή ακόμα χειρότερα, εκμεταλλεύονται τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Σε ένα από τα πειράματα, οι ιδιοκτήτες έκαναν πως ξαφνιάζονται ή πανικοβάλλονται χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Οι σκύλοι σε παρόμοιο πείραμα πλησίασαν με ανησυχία, προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει. Οι γάτες, από την άλλη, είτε κοιτούσαν με αδιαφορία είτε… έφευγαν από το δωμάτιο. Συμπέρασμα; Οι γάτες αναγνωρίζουν το άγχος ή τον φόβο, αλλά αντί να βοηθήσουν, προτιμούν να απομακρυνθούν από την τοξική ενέργεια—σαν να λένε «όταν ηρεμήσεις, φώναξέ με».
Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν ιδιοκτήτες να μιλούν με ταραγμένη φωνή ή να δείχνουν αγχωμένοι. Οι περισσότερες γάτες αντιλήφθηκαν αμέσως την αλλαγή διάθεσης… και αποφάσισαν να ξύνουν τα έπιπλα ή να ανεβαίνουν στα ράφια απλά για να δουν αν θα τους φωνάξουν.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι γάτες είναι σε θέση να ανιχνεύουν την απογοήτευση και το στρες, αλλά αντί να παρηγορήσουν τον άνθρωπό τους, συχνά αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. «Ένας συμμετέχων στη μελέτη ανέφερε πως κάθε φορά που επιστρέφει από μια κακή μέρα στη δουλειά, η γάτα του το εκμεταλλεύεται και απαιτεί τριπλή μερίδα φαγητού – αλλιώς κάνει εμετό στο χαλί», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ρασίμ Αλίγεφ. «Γενικά, οι γάτες ξέρουν πότε είσαι αγχωμένος, αναστατωμένος ή απογοητευμένος. Απλά, θεωρούν ότι το να κάτσουν πάνω στο πληκτρολόγιο σου είναι πιο επείγον».
Επιπλέον, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι γάτες αναγνωρίζουν πότε οι ιδιοκτήτες τους είναι αγχωμένοι, αλλά αντί να τους ηρεμήσουν, σκόπιμα σπρώχνουν ποτήρια από τραπέζια ή κάθονται ακριβώς μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γάτες δεν είναι πραγματικά αδιάφορες – απλά μας βλέπουν σαν προσωπικό και όχι σαν ίσους ή «αφεντικά». «Για μια γάτα, το να έρθει και να σου κάνει κουτουλιές όταν είσαι στεναχωρημένος είναι το ισοδύναμο του να σου δώσει ο προϊστάμενός σου συγχαρητήρια. Αν δεν το κάνει, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει το πρόβλημά σου – απλά θεωρεί ότι πρέπει να το λύσεις μόνος σου» ανέφερε ο δρ. Αλίγεφ.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες τους, ερευνώντας το μεγάλο ερώτημα: Οι γάτες τελικά μας αγαπούν ή απλά περιμένουν να πεθάνουμε για να μας φάνε;
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Έχω μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Ήξερα ότι από τα νέα πρόσωπα, όλο και κάποιοι θα εμπλέκονται σε σκάνδαλα, θα έχουν πει κάτι εμπρηστικό ή θα κάνουν κάποια γκάφα. Αν χάσουμε λοιπόν τις πρώτες μέρες 10 με 20 υπουργούς και υφυπουργούς, θα πέσουμε στους 40 με 50 και ιδού το ευέλικτο σχήμα.