Μάρτυρες μιας σπουδαίας επιστημονικής ανακάλυψης έγιναν όσοι παρευρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα ο Γιάννης Μπουτάρης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας, παρουσίασε όλο καμάρι και περηφάνια την εφαρμογή «Se_Leonika», η οποία θα μετατρέπει λέξεις και φράσεις του αθηναϊκού λεξιλογίου στην σαλονικιώτικη διάλεκτο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή κατασκευαζόταν τα τελευταία τρία χρόνια από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και δοκιμαζόταν πιλοτικά σε διάφορα σουβλατζίδικα της πόλης από Αθηναίους τουρίστες.
Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Μπουτάρης, η εφαρμογή θα αναγνωρίζει τις λέξεις - κλειδιά, είτε σε γραπτή, είτε σε προφορική μορφή, και θα τις μετατρέπει σε σαλονικιώτικες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η πρώτη, δοκιμαστική έκδοση θα μετατρέπει φράσεις όπως «έπαθα λάστιχο» σε «φούιτ», «τυλιχτό σουβλάκι» σε «σάντουιτς», «ροκφόρ, έμενταλ και γραβιέρα» σε «κασέρι» αλλά και «μου λέει» σε «σε λέει». Όπως διευκρινίστηκε, η λέξη «μετρό» δεν θα αναγνωρίζεται.
«Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα για να καταστεί η Θεσσαλονίκη μια φιλική πόλη προς τους υπόλοιπους Έλληνες. Πλέον, θα μπορούμε να συνεννοηθούμε άφοβα, χωρίς παρεξηγήσεις και στεναχώριες», ανακοίνωσε περιχαρής ο δήμαρχος, επιβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για το λόγο του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τέλος, δεν επιβεβαιώνεται ακόμη η κυκλοφορία εφαρμογής που θα μετατρέπει τα σαλονιώτικα σε αθηναϊκά, αφού κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν ιδιαίτερα πολύπλοκο τεχνολογικά.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Έχω μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Ήξερα ότι από τα νέα πρόσωπα, όλο και κάποιοι θα εμπλέκονται σε σκάνδαλα, θα έχουν πει κάτι εμπρηστικό ή θα κάνουν κάποια γκάφα. Αν χάσουμε λοιπόν τις πρώτες μέρες 10 με 20 υπουργούς και υφυπουργούς, θα πέσουμε στους 40 με 50 και ιδού το ευέλικτο σχήμα.