Νοένβρης
Clear sky
13°C
 

Υγρό άζωτο με γκρανόλα για πρωινό: είναι τόσο ωφέλιμο όσο λένε;

Ήταν 15 Απριλίου 1883 όταν οι Πολωνοί φυσικοί Ζίγκμουντ Βρομπλέφσκι και Κάρολ Ολζέφσκι χρησιμοποιήσαν για πρώτη φορά υγρό άζωτο μαζί με τα δημητριακά τους, παίρνοντας το πρωινό τους στο πανεπιστήμιο του Jagiellonian. Εκατόν τριάντα εννέα χρόνια μετά, ποιος να το έλεγε ότι ο εν λόγω συνδυασμός θα ήταν ακόμα τόσο δημοφιλής, με παρουσιαστικό που σου φτιάχνει τη διάθεση, μοναδικό άρωμα και γεύση και κυρίως άφθονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οφέλη για τον οργανισμό.

Για τα οφέλη του υγρού αζώτου όταν το ανακατέψεις με γκρανόλα και γάλα και το πίνεις καθημερινά, δεν χωράνε «σούξου μούξου». Άπειροι είναι αυτοί που ορκίζονται στο όνομά του και το έχουν κάνει συνήθεια. Η πιο συχνή συνταγή περιλαμβάνει 200ml υγρού αζώτου διατηρημένου σε πεπιεσμένες υπερμονωμένες φιάλες κενού, μαζί με ίση ποσότητα στερεού αζώτου και μείγμα δημητριακών (γκρανόλα) με βρώμη, ξηρούς καρπούς και σπόρια, όλα στο ίδιο φλυτζάνι. Αν είσαι του γλυκού, μισό κουταλάκι μέλι θα σε «γλυκάνει» χωρίς να μειώσει τίποτα από τα ευεργετήματα που θα λάβεις.

Θέλουμε και το στερεό άζωτο στους 63 K (−210 °C) για να πετύχουμε πιο γρήγορη ψύξη αποφεύγοντας το φαινόμενο Leidenfrost και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού από την γκρανόλα. Το πίνουμε το πρωί, γιατί όπως ξυπνάμε αφυδατωμένοι από τον ύπνο, το υγρό άζωτο θα μας δώσει την καλύτερη υγροποίηση αποφεύγοντας την έκλυση αερίου αζώτου.

Και τα οφέλη είναι πολλαπλά:

1. Ενυδάτωση

Καθώς όσο κοιμόμαστε δεν πίνουμε νερό, το πρωί διψάμε. Τι καλύτερο να μας ξεδιψάσει από κάτι υγρό; Εδώ είναι που το υγρό άζωτο μπαίνει στο παιχνίδι. Στο μεταξύ το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που περιέχει η γκρανόλα βοηθούν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Επίσης οι φυτικές ίνες σε κρυογονική ψύξη βοηθούν στην καλύτερη χώνεψη — χρήσιμο κι αυτό, δεν θέλουμε να βαρύνουμε και να μας ξαναπάρει ο ύπνος, τώρα που μόλις ξυπνήσαμε.

2. Ψύξη

Εδώ δεν χωράει συζήτηση. Τι καλύτερο από ένα παγωμένο «ντους» ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό; Η κρυοθεραπεία είναι θαυματουργή για την μακροχρόνια αποθήκευση κυττάρων, την καλύτερη συντήρηση του σπέρματος και των ωαρίων, την αντιμετώπιση αλλοιώσεων του δέρματος όπως τα κονδυλώματα και η ακτινική κεράτωση, αλλά και για την κρυογονική συντήρηση με την ελπίδα της μελλοντικής ανάτασης.

3. Αποτοξίνωση και αντιοξειδωτική δράση

Το άζωτο δεν είναι οξύ και το ίδιο ισχύει και για τη γκρανόλα, οπότε η αντιοξειδωτική τους δράση είναι προφανής. Επιπλέον τα ωφέλιμα συστατικά του μείγματος προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τις φλεγμονές του λιπώδους ιστού. Πρόκειται για μια μέθοδο απόφραξης της ροής υγρού γνωστή και ως «τάπα πάγου», που χρησιμοποιείται και για βιομηχανικούς σωλήνες με προβληματικές βαλβίδες.

Εδώ έχουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς με τις τοξίνες να παίρνουν τα κουβαδάκια τους και να μεταφέρονται προς άλλες παραλίες, το ίδιο συμβαίνει και με την κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα λιγότερη κυτταρίτιδα.

4. Αποτροπή φωτιάς σε υποξικά συστήματα

Η απότομη κατανάλωση γκρανόλας μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο στομάχι. Αποφύγετε ενδεχόμενη πυρκαγιά με εμβάπτιση υγρού αζώτου ως εναλλακτική πηγή οξυγόνωσης.

5. Ευχάριστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή προέρχεται από βακτηρίδια που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας στη στοματική κοιλότητα. Η κατανάλωση υγρού αζώτου μπορεί να αντικαταστήσει τη δυσάρεστη μυρωδιά με αίσθηση φρεσκάδας και έτσι δεν χρειάζεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολλές φορές τη μέρα.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.