Νοένβρης
Overcast
19°C
 

Σε κλίμακα ποσότητας tweets θα μετρώνται στο εξής οι σεισμοί

seismos-twitterΙστορικές στιγμές ζει η επιστήμη της σεισμολογίας, καθώς από τις αρχές του 2016, ο βαθμός έντασης του Εγκέλαδου δεν θα μετράται πλέον σε κλίμακα Ρίχτερ, αλλά σε ποσότητα tweets που τον σχολιάζουν.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια καινοτόμο απόφαση, η οποία έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε, μιας και η κλίμακα την οποία ανέπτυξε το 1935 ο σεισμολόγος Τσαρλς Ρίχτερ, είχε ορισθεί διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς όλων των σεισμών. Φαίνεται όμως πως τα τελευταία χρόνια, αρκετοί επιστήμονες εμπιστεύονταν περισσότερο τις αντιδράσεις των χρηστών του Twitter, παρά τις μετρήσεις των σεισμογράφων. Οι επιστήμονες αυτοί, είχαν σχηματίσει μάλιστα την ομάδα «Tweet», η οποία τον περασμένο Μάρτιο παρουσίασε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεισμολογίας και Θεομηνίας στο Κόσοβο τα αποτελέσματα των ερευνών τους, στις οποίες σημαντικό παράγοντα διαδραμάτιζαν και τα «τιτιβίσματα» των Ελλήνων χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η συγκεκριμένη μελέτη προκάλεσε από την πρώτη στιγμή έντονες συζητήσεις και διεργασίες, οι οποίες καρποφόρησαν την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η κλίμακα Tweet θα αντικαταστήσει την κλίμακα Ρίχτερ. Πλέον, αντί για μονάδες κλίμακας Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι θα κάνουν λόγο για εκατομμύρια tweets, με τα 5 εκατομμύρια tweets να αντιστοιχούν σε 6 μονάδες Ρίχτερ. Μάλιστα, οι επιστήμονες της ομάδας «Tweet» αναζητούν φόρμουλα ώστε να προσμετράται ακόμα και το περιεχόμενο και ο αριθμός χαρακτήρων των tweets, δίχως ακόμη να έχουν φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με τον έγκριτο σεισμολόγο Παναγιώτη Βαρώτσο, ο οποίος σχολίασε λακωνικά: «Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία, αφού ένας καταστροφικός σεισμός 15 Ρίχτερ θα καταστρέψει την ανθρωπότητα την επόμενη εβδομάδα».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.