Μία ανακάλυψη που προκαλεί αναστάτωση στους επιστημονικούς κύκλους, αλλά και σύγχυση στο κοινό, ήρθε στο φως αυτή την εβδομάδα, όταν εργαζόμενοι του καταστήματος IKEA στο Μάλμε ανακάλυψαν σε απομακρυσμένη περιοχή του εκθεσιακού χώρου μία πλήρως λειτουργική ανθρώπινη κοινότητα, η οποία αποδείχθηκε πως ξεκίνησε το 2011, όταν ένα νεαρό ζευγάρι μπήκε στο κατάστημα για να αγοράσει ένα ράφι για τα κόμικ του και… απλώς δεν ξαναβγήκε ποτέ.
Το ζευγάρι, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται μαζί με την οικογένειά τους πλέον ως «απόγονοι των Κάλαξ», έζησαν μέσα στον εκθεσιακό χώρο για πάνω από 14 χρόνια, μεγάλωσαν τρία παιδιά και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν εντελώς νέο εξελικτικό παρακλάδι του ανθρώπινου είδους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ζευγάρι άρχισε να περιπλανιέται στο IKEA γύρω στις 11:40 π.μ. της 3ης Φεβρουαρίου 2011, με σκοπό να αγοράσουν «κάτι απλό». Μετά από ώρες, βρέθηκαν στην ενότητα «Φωτιστικά» και εκεί, κουρασμένοι, αποφάσισαν να ξεκουραστούν «για λίγο» σε έναν καναπέ.
Η ξεκούραση αυτή έμελλε να κρατήσει περίπου 14 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δημιούργησαν οικογένεια, ανέπτυξαν κουλτούρα, ηθικό κώδικα και γλωσσικό σύστημα βασισμένο σε οδηγίες και σκίτσα συναρμολόγησης, όπως και μία πρωτογενή οικονομία με βάση τα μολυβάκια του IKEA.
Τα παιδιά τους, ηλικίας 6, 8 και 10 ετών, δεν έχουν βγει ποτέ από τον χώρο του καταστήματος, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για τον εξωτερικό κόσμο. H οικογένεια κρυβόταν τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος και κοιμόταν στα πάνω ράφια του χώρου συλλογής κουτιών. Τις νύχτες, περνούσε τις ώρες του στον εκθεσιακό χώρο, ενώ τρεφόταν με τα φαγητά του εστιατορίου.
Από ανθρωπολογικής άποψης, οι ειδικοί, σοκαρισμένοι αλλά και γοητευμένοι, κάνουν λόγο για το πρώτο τεκμηριωμένο φαινόμενο ανθρώπινης εξέλιξης που γίνεται τόσο γρήγορα. Ο Δρ. Ρόμπερτ Χένρικσον, βιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Ουψάλα, δήλωσε: «Είναι σαν να παρακολουθείς έναν νέο πολιτισμό να γεννιέται, με ήθη, κανόνες και κώδικες, βασισμένους εξ ολοκλήρου στο τι υπάρχει στο ράφι».
Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο όνομα, αλλά ψιθυρίζονται τα homo sapiens domesticus και homo sapiens modularis.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Προτείνω να συμφωνήσουμε ότι δεν βγαίνει άκρη και να προχωρήσουμε τις ζωές μας, έχουμε τόσα προβλήματα, δεν βλέπετε τι γίνεται; Ας πάμε παρακάτω, άλλωστε το βασικό είναι να καταλαβαίναμε τι υγρό ήταν αυτό, κάποιο άλλο πρόβλημα με τα τρένα δεν υπήρχε.