Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας του πανεπιστημίου του Οντάριο του Καναδά, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, το ποσοστό των προσωπικοτήτων παγκοσμίου διαμετρήματος που δηλώνουν φιλέλληνες φθάνει μετά βίας το 5%. Τα αποτελέσματα έρχονται να κλονίσουν την επικρατούσα άποψη στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 7 στις 10 λαοφιλείς διεθνείς διασημότητες έτρεφαν φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα.
Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνομιλιών, καθώς οι επιστήμονες επικοινώνησαν με πάνω από 500 προσωπικότητες που έχουν αναμφισβήτητα αφήσει με θετικό τρόπο ανεξίτηλο το σημάδι τους στις καρδιές των ανθρώπων παγκοσμίως, μεταξύ αυτών θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί που έχουν δώσει μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων, οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις για την Ελλάδα, τονίζοντας πτυχές της που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τον ήλιο της Μεσογείου και τη χωριάτικη σαλάτα με φέτα, καταγράφοντας τις αντιδράσεις.
Στη συνέχεια ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την Ελλάδα στα δέκα, ενώ η συνέντευξη ολοκληρωνόταν με την κεντρική ερώτηση «πόσο φιλέλληνας νιώθετε».
«Περιμέναμε θετικές απαντήσεις από τους περισσότερους, άλλωστε μέχρι τώρα αποτελούσε κοινό τόπο ότι οι μεγάλες προσωπικότητες, οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, είναι κατά κανόνα φιλέλληνες», δηλώνει ο επικεφαλής των ερευνών δρ. Τζόναθαν Ντάνστον. «Οι απαντήσεις όμως μας αιφνιδίασαν. Τα μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας είτε δεν αντιδρούσαν καθόλου όταν άκουγαν για την Ελλάδα, είτε δήλωναν σχετική αδιαφορία για τη μεσογειακή χώρα -- κοιτίδα της δημοκρατίας, του πολιτισμού και του κρέατος τυλιγμένου σε πίτα.»
«Στην τελευταία ερώτηση δε, περισσότεροι δήλωσαν περισσότερο φιλοαφρικανοί, φιλονορβηγοί, φιλοβραζιλιάνοι, φιλοκορεάτες, φιλοβιετναμέζοι, ακόμα και φιλοαυστριακοί, παρά φιλέλληνες» συμπλήρωσε ο έμπειρος καθηγητής της Εθνολογίας, προσπαθώντας και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα των λεγομένων του.
Όπως σημειώνουν μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην έρευνα, ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δήλωσε ότι «αγαπάω όλες τις χώρες το ίδιο σαν να ήταν παιδιά μου», του Δαλάι Λάμα που χαρακτήρισε τη σχέση του με τη χώρα μας με τη φράση «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» και του Φιντέλ Κάστρο, που απάντησε ότι δεν τρώει γιαούρτι.
Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Global Sympathy» ενώ οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τα ευρήματα. Τώρα, δηλώνουν, μπορούν αναπόσπαστοι να εστιάσουν στην επόμενη έρευνά τους η οποία θα έχει θέμα το εάν και κατά πόσο τα κατοικίδια στις χώρες της Δύσης γνωρίζουν αρκετά για τη ζωή και τα πάθη του Ιησού Χριστού.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.