Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των συνανθρώπων μας που υποφέρει από κατάθλιψη έχει σημειώσει δραματική άνοδο. Ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οι ασθενείς, ώστε τα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος να μπορέσουν να τα βοηθήσουν.
Μέχρι σήμερα τα γνωστά συμπτώματα της μανιοκατάθλιψης ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η ακρόαση δίσκων του Αλκίνοου Ιωαννίδη, των Κόρε Ύδρο και σε προχωρημένα στάδια του Σωκράτη Μάλαμα, η απουσία κάθε διάθεσης για κοινωνικές επαφές, η τάση για ανάγνωση ή ακόμη και συγγραφή ποίησης και η παρακολούθηση ταινιών με πρωταγωνίστρια τη Ρενέ Ζελβέγκερ, ήταν τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της ασθένειας όπως αποτυπώνονταν στα πιο έγκριτα ιατρικά εγχειρίδια.
Μια μελέτη ωστόσο του Πανεπιστημίου του Έβρου, έρχεται να ανατρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα, ανοίγοντας το δρόμο για τον εντοπισμό χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη δίχως να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με τις έρευνες του Πανεπιστημίου, ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη δείχνουν αρκετά πιο στεναχωρημένοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους, μοιάζουν συχνά σκεπτικοί και σκυθρωποί ενώ έχουν την τάση να ξεσπάνε σε κλάμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τους ανθρώπους αυτούς σπάνια θα τους δει κάποιος να χαμογελάνε ενώ πολύ συχνά το βλέμμα τους θα είναι απλανές και βλοσυρό.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ. Βλέπαμε ανθρώπους να μοιάζουν στεναχωρημένοι και θεωρούσαμε πως απλά είναι το στυλ τους. Δεν ξέραμε πώς να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Μέχρι που με κάποιους συναδέλφους βρεθήκαμε στην πρόσφατη συναυλία των Κόρε Ύδρο στην Αθήνα. Τόσα στεναχωρημένα πρόσωπα στον ίδιο χώρο έπρεπε κάπως να συνδέονται. Η φυσική σκέψη ήταν ότι οφείλεται στη μουσική που ακουγόταν αλλά τα πειράματα που κάναμε σε κάποιους από τους θεατές απέδειξε πως όλοι έπασχαν από χρόνια κατάθλιψη. Έτσι κάναμε τη σύνδεση και πλέον μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως το στεναχωρημένο ύφος είναι κλασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης», τόνισε στο «Κουλούρι» ο δόκτωρ Ιάκωβος Βαξεβανάκης, ειδικός σε θέματα ψυχολογικών και συναισθηματικών διαταραχών.
Τέλος, το Πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε πως το φαινόμενο ανθρώπων οι οποίοι κλαίνε όση ώρα βρίσκονται στο ντους ενδέχεται επίσης να εξηγείται από την κατάθλιψη, με τα αποτελέσμα αυτής της έρευνας να αναμένονται σύντομα.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.