Πάει και το 2025
Fog
9°C
 

Αποκλειστική συνέντευξη: Ο επικοινωνιολόγος που έμαθε στην Όλγα Γεροβασίλη να χαμογελά

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Μάκης Ζυγομυδώνης, ένας από τους πιο τολμηρούς επικοινωνιολόγους της Ελλάδας, αποκαλύπτει το έργο ζωής του: να μάθει στην Όλγα Γεροβασίλη να χαμογελά μπροστά στις κάμερες.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από δύσκολη – ίσως και να ήταν μια «αποστολή αυτοκτονίας», όπως την αποκαλεί ο ίδιος.

«Όταν η Όλγα μου ζήτησε να τη βοηθήσω, στην αρχή νόμιζα ότι απλά ήθελε να βελτιώσει την επικοινωνιακή της εικόνα», αναφέρει ο κ. Ζυγομυδώνης, σκουπίζοντας τον ιδρώτα του. «Δεν περίμενα ότι θα έπρεπε κυριολεκτικά να την εκπαιδεύσω να χαμογελά! Ήταν σαν να προσπαθώ να διδάξω σκαρφάλωμα σε ψάρι».

Όταν ρωτήθηκε για τις τεχνικές του, ο επικοινωνιολόγος εξήγησε ότι στην αρχή επιχείρησε την παραδοσιακή μέθοδο με εικόνες και βίντεο που προκαλούν χαμόγελα. «Της έδειχνα κουτάβια να παίζουν, παιδιά που τρέχουν σε ποτιστήρια, μέχρι και βίντεο με μωρά να λένε τις πρώτες τους λέξεις. Τίποτα. Το πρόσωπό της παρέμενε άκαμπτο».

Όπως εξηγεί ο ειδικός, το επόμενο βήμα ήταν να δοκιμάσει ένα πιο δραστικό μέσο: «Σκέφτηκα ότι αν βάλουμε μια μικρή δόση ηλεκτροσόκ σε κάθε νευρικό της χαμόγελο, ίσως να προκαλέσω κάποια έστω και ελάχιστη αντίδραση. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι είχε τόσο ισχυρή αυτοσυγκράτηση που δεν ένιωθε καν τον παλμό», είπε απογοητευμένος.

Η στιγμή του θριάμβου

Μετά από εβδομάδες αποτυχιών, η μεγάλη στιγμή ήρθε ξαφνικά και απροσδόκητα όταν ο Ζυγομυδώνης δοκίμασε κάτι τελευταίο, σχεδόν απελπισμένο. Της πρότεινε να φανταστεί τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς μπλούζα, ανοιχτά του Μέιν να φοράει γαλότσες και σαλοπέτα, και να μαζεύει παγίδες γεμάτες αστακούς πάνω σε ένα αστακοκάραβο. Ξαφνικά, κάτι φάνηκε να αλλάζει στα μάτια της. Μια ζωντάνια στα μάτια και μια χαρά εμφανίστηκε στο βλέμμα της και, προς έκπληξη όλων, τα χείλη της σχημάτισαν ένα χαμόγελο.

«Αυτό ήταν!» φώναξε ο Ζυγομυδώνης με ενθουσιασμό. «Είναι σαν να ξύπνησε μια εντελώς νέα πλευρά της». Τόσο μάλιστα της άρεσε η σκέψη, που έμεινε χαμογελαστή για τα επόμενα δύο λεπτά, αναστενάζοντας ελαφρά από την ικανοποίηση. Έκτοτε, την καθοδηγεί όποτε χρειάζεται να χαμογελάσει να φαντάζεται αυτήν ακριβώς την εικόνα, δημιουργώντας έτσι ένα χαμόγελο σχεδόν… φυσικό.

Το επόμενο στάδιο: Να χαμογελά δημόσια

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, ήρθε όταν έπρεπε να εφαρμόσει το χαμόγελο σε πραγματικές καταστάσεις. «Όταν πήγαμε σε μια ζωντανή εκπομπή, της είπα να χαμογελά όταν κάποιος ανέφερε κάτι θετικό. Ε, τότε ήταν που έπαθε το απόλυτο μπέρδεμα. Κατάφερε να χαμογελάσει όταν την καλωσορίσανε, αλλά όταν άκουσε τη λέξη “άνεργος” γέλασε εντελώς ακατάλληλα», αποκάλυψε ο Ζυγομυδώνης.

Παρά τις αντιξοότητες, ο Ζυγομυδώνης δηλώνει υπερήφανος για το τελικό αποτέλεσμα: «Σήμερα, η Όλγα Γεροβασίλη μπορεί να φορέσει ένα χαμόγελο που μοιάζει σχεδόν αυθεντικό – τουλάχιστον από απόσταση δύο μέτρων. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την καριέρα της, αλλά και για την επιστήμη της επικοινωνίας».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.