Ο πρόεδρος του Ιράν, δόκτωρ Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, θα είναι ο ειδικός προσκεκλημένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος - Deree στο διήμερο φόρουμ που διοργανώνει στις 25 και 26 Οκτωβρίου με θέμα "International Business & Foreign Affairs: Οvercoming Βarriers & Τhriving in Ηostile Εnvironments".
Οι καλά διασταυρωμένες πληροφορίες που απέσπασε το «Κουλούρι», μιλούν για οριστική συμφωνία που επετεύχθη μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, καθώς ο Αχμαντινετζάντ ήταν αρχικά διστακτικός απέναντι στην πρόταση του Κολλεγίου. Ο ανταποκριτής μας στην Τεχεράνη δήλωσε πως ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ πίεζε τον Αχμαντινετζάντ να μην αποδεχτεί την πρόταση, καθώς αυτή προερχόταν από Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο. Τελικά όμως, η πίεση του Board of Trustees του Deree απέδωσε καρπούς και ο Ιρανός Πρόεδρος είπε το πολυπόθητο «ναι».
Πολιτικές διαστάσεις στην επίσκεψη;
Η αποδοχή της πρότασης του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος από τον Αχμαντινετζάντ έχει προκαλέσει αίσθηση και οι φήμες που θέλουνε τον Ιρανό Πρόεδρο να ρίχνει γέφυρες προς την Αμερική με αυτή του την απόφαση, οργιάζουν. Θυμίζουμε πως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες και γίνεται κουβέντα ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως μέσω της συνεργασίας του με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, ο Αχμαντινετζάντ κλείνει το μάτι στον Ομπάμα και στέλνει μήνυμα πως είναι έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε διαψεύδεται από το περιβάλλον του Ιρανού Προέδρου.
Αντιδράσεις από Ισραήλ, καμία επίσημη δήλωση από ΗΠΑ.
Πλήγμα ωστόσο στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ φαίνεται να δημιουργεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ιράν στη χώρα μας. Με επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Κάρολο Παπούλια, απαιτεί εξηγήσεις και καλεί την Αθήνα να «μπλοκάρει» την επίσκεψη, διαφορετικά θα αναγκαστεί να προβεί σε αναθεώρηση των μεταξύ μας εθνικών σχέσεων. Μάλιστα, φημολογείται πως έχει ήδη ζητηθεί από τον πρέσβη, κ. Άριε Μέκελ να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να επιστρέψει στο Ισραήλ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ από την άλλη, δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο επίσημο σχόλιο, ανεπίσημες όμως πληροφορίες προερχόμενες από τον κύκλο του Μπαράκ Ομπάμα, λένε πως βλέπει μεν θετικά την κίνηση του Αχμαντινετζάντ αλλά παράλληλα τονίζεται η ανάγκη να μη βγούνε βιαστικά συμπεράσματα.
Ο ερχομός του Ιρανού ηγέτη δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προορίζεται για το Νοέμβριο, καθώς δεν έρχεται στη χώρα μας σαν επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτή θα είναι η πρώτη «επίσημη» επίσκεψη του προέδρου του Ιράν στη χώρα μας (μας είχε ξαναεπισκεφτεί το καλόκαιρι του 2009 μαζί με τη σύζυγό του, για μίνι κρουαζιέρα στις Κυκλάδες με τη θαλαμηγό του Νικόλα Πατέρα) και αναμένεται με ιδιαίτερο (και παγκόσμιο) ενδιαφέρον.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.