Νοένβρης
Overcast
19°C
 

Οι Τούρκοι το κάνουν σωστά: το μοντέλο του ακούραστου Ερντογάν

Σχεδόν μια δεκαετία πρωθυπουργίας συμπληρώνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και το τούρκικο κράτος έχει κάνει άλματα. Κινητήρια δύναμη που έβγαλε την Τουρκία από την οικονομική κρίση του 2000-2001 αποτέλεσαν οι πολιτικές που εφάρμοσε ο χαρισματικός ηγέτης, με αιχμή του δόρατος την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Ο ακούραστος Ερντογάν έχει αναλάβει καθήκοντα που κάνουν σχεδόν περιττή τη λειτουργία του αντίστοιχου τουρκικού ΕΣΡ , της επιτροπής ανταγωνισμού και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και των Υπουργείων  Εσωτερικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται περί τα 30 δισ. τουρκικές λίρες ετησίως, μόνο από την προσωπική του εργασία. Ο Ερντογάν έχει έμπρακτα δείξει ότι μικρές αποφάσεις μπορούν να έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη για ένα έθνος. Μόνο η απόφαση του μπλοκαρίσματος πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο έχει εξοικονομήσει άλλα 2 δις λίρες από χαμένη παραγωγικότητα, ενώ επιπλέον 1 δις λίρες έχουν προκύψει από τη δραματική μείωση εγχειρήσεων καταρράκτη.

Ακόμα και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, οι Τούρκοι πρωτοπορούν. Ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορούν φήμες ότι η ανακύκλωση ναι μεν περισυλλέγεται κανονικά, ωστόσο ρίπτεται στις χωματερές μαζί με τα λοιπά σκουπίδια σπαταλώντας ευρωπαϊκούς πόρους για το στήσιμο του δικτύου ανακύκλωσης και τον κόπο εύπιστων πολιτών που ξεχωρίζουν τα απορρίματα τούς, το ζήτημα της ανακύκλωσης στη γείτονα χώρα έχει λυθεί. Στρατιές εθελοντών ρακοσυλλεκτών οργώνουν κάθε βράδυ τους κάδους, περισυλλέγοντας κάθε τι ανακυκλώσιμο και παραδίδουν τη συγκομιδή τους στις τοπικές αρχές έναντι μιας μικρής αμοιβής. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία έχει καταφέρει να μαζεύει το μεγαλύτερο κατά βάρος ανακυκλώσιμο υλικό ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη, ελαττώνοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα σκουπίδια και ρίχνοντας γροθιά στην ανεργία.

Άλλο ένα μυστικό επιτυχίας από το οποίο η χώρα μας έχει να μάθει πολλά είναι η περικοπή των μισθών, όπως προτείνεται και από την τρόικα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο τρόπος που λειτουργούν οι υπηρεσίες εστίασης και οι τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς με χαμηλούς μισθούς γίνεται δυνατό να απογειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών. «Είναι πολύ απλό...», λέει ο Αχμέτ Οζτούρκ, εστιάτορας της Πόλης, «ένα εστιατόριο που λειτουργεί στην Ελλάδα με δύο υπαλλήλους, στην Τουρκία θα λειτουργούσε με τουλάχιστον έξι ή εφτά υπαλλήλους αφού το κόστος μισθοδοσίας τους είναι το ίδιο. Ο πελάτης μπορεί να απολαμβάνει εξαιρετική ποιότητα εξυπηρέτησης αφού άλλος σερβιτόρος καλωσορίζει, άλλος σκουπίζει τα τραπέζια, άλλος φέρνει νερό, άλλος το φαγητό κοκ.» Στον πόλεμο της προσέλκυσης τουριστικής κίνησης, όπου η χώρα μας έχει να ανταγωνιστεί μεταξύ άλλων και την Τουρκία, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες είναι ένα όπλο που ακονίζει από καιρό το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού. Έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, άξιος αναφοράς είναι ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοργάνωση του τομέα της υγείας. Ήδη λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, όπου αυτόματα και ηλεκτρονικά ειδοποιείται η οικογένεια όσων ανύπαντρων κοριτσιών κάνουν τεστ εγκυμοσύνης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί το σύστημα αυτόματης ειδοποίησης σε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και σε περιπτώσεις αμβλώσεων.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.