Στην παραχώρηση εκτάσεων σε βαλκανικές χώρες οι οποίες επιθυμούν την επέκταση των συνόρων τους προτίθεται να προχωρήσει, κατόπιν συνεννόησης με το κοινωνικό συμβούλιο του ΟΗΕ, η Γροιλανδία.
Το νησιωτικό αρκτικό κράτος διαθέτει μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτης γης, σε αντίθεση με την βαλκανική Ευρώπη η οποία έχει προκαθορισμένα σύνορα. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί διαρκώς τριβές μεταξύ των βαλκανικών κρατών τα οποία στην πλειονότητά τους ονειρεύονται από στιγμής ιδρύσεώς τους την αντίστοιχη μεγαλύτερη εκδοχή τους, όπως για παράδειγμα την «Μεγάλη Ελλάδα» και την «Μεγάλη Αλβανία».
Η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας , γνωστή για την ειρηνιστική πολιτική που ακολουθεί στη διακυβέρνηση του κράτους από το 1972, έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Κουούπικ Κλάιστ προχώρησε σε επίσημη πρόταση προς τον Μπαν Κι Μουν και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ η απόφασή της ελήφθη μετά και το τελευταίο προκλητικό συμβάν που έλαβε χώρα στον αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, όπου ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα τύπου drone που έφερε τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από παίκτες και οπαδούς, οι οποίες κατέληξαν σε σφοδρά επεισόδια. «Αν υποθέσουμε ότι η μύτη της Γης βρίσκεται ακριβώς στην Ανταρκτική, τότε μπορούμε να πούμε πως η λύση βρισκόταν τόσα χρόνια κάτω από τη μύτη μας» φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους με το γνωστό της χιούμορ η 74χρονη Μεγαλειοτάτη.
Η πρόταση της Γροιλανδίας αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως καθώς προσφέρει λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελεί «καυτή πατάτα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και που κρατά για χρόνια ρευστές τις ισορροπίες ανάμεσα στις χώρες της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί πως ως προηγούμενη λύση του χρόνιου προβλήματος των κρατών της βαλκανικής χερσονήσου είχε εξεταστεί η αγορά εκτάσεων στο φεγγάρι, πρόταση η οποία ωστόσο εγκαταλείφθηκε καθώς μετά από έρευνες φάνηκε πως το 84% των κατοίκων των βαλκανικών χωρών αμφισβητεί πως ο άνθρωπος έχει καταφέρει να φθάσει στο φεγγάρι και αντίθετα υποστηρίζει πως η προσεδάφιση του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969 ήταν γυρισμένη σε στούντιο του Χόλιγουντ.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.