Υπερήφανος ως Έλληνας, με αφορμή την εθνική μας εορτή, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού στο «Κουλούρι» και στο National Geographic ο 46χρονος Ευθύδημος Abdulatipov.
Σύμφωνα πάντα με τον Ευθύδημο, οι θρύλοι που λέγονται στο χωριό του που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πσκεμ στο δυτικό Τιεν Σαν, χάνονται στους αιώνες, και ξεκινούν από τον Διόδορο τον πρώτο. Σύμφωνα με τα προφορικά μητρώα που κρατούνται από τότε, ο Διόδορος ο πρώτος είναι ο προ 58 γενεών πρόγονος του Ευθύδημου.
Συγκινητικότερα λόγια του Ευθύδορου από την συνέντευξη (η οποία εκδίδεται ολόκληρη στο προσεχές τεύχος του National Geographic) αποτέλεσαν τα εξής: «Έχω μερικές Ιρανικές ρίζες, και πολλές φορές μου αρέσει να χορεύω γύρω από τη φωτιά, αλλά η ψυχή μου είναι ελληνική. Παρακολουθώ στενά μάλιστα την ελληνική επικαιρότητα, και η ευχή μου κάθε φορά που προσεύχομαι στην Σπέντα Μαινιού είναι να μην παραδοθεί η Μακεδονία μας στους Σλάβους γείτονές μας».
Μεγάλο τραύμα στην οικογένεια παραμένει η ήττα από τον Αρσάκη της Παρθίας, γεγονός που συζητείται ακόμα στο οικογενειακό «τραπέζι» στο πάτωμα της σκηνής που διαμένει.
Το «Κουλούρι θα ήθελε να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του πως το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής ιδρύθηκε το 250 π.Χ. από τον Έλληνα σατράπη της Βακτριανής Διόδοτο Α' το Σωτήρα, ο οποίος αποσχίστηκε από τους Σελευκιδείς. Αποτέλεσε -μαζί με το μετέπειτα Ινδοελληνικό βασίλειο- το ανατολικότερο άκρο του ελληνιστικού κόσμου, καλύπτοντας μία περιοχή μεταξύ της Βακτριανής και της Σογδιανής της κεντρικής Ασίας -σύγχρονο βόρειο Αφγανιστάν- από το 250 π.Χ. έως το 125 π.Χ. Η επέκταση του Ελληνοβακτριανού βασιλείου στη βόρεια Ινδία από το 180 π.Χ. εγκαθίδρυσε το Ινδοελληνικό βασίλειο που άντεξε μέχρι το 10 μ.Χ., και ήταν το κέντρο του Ελληνοβουδισμού.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.