Έντονη αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές έχει προκαλέσει η σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων που έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, προτρέποντας τον κλάδο της παραγωγής μπανάνας να «δράσει άμεσα» προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εξάντληση των αποθεμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως αναλύεται στη συνοδευτική έκθεση της ανακοίνωσης, τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown σε Ευρώπη και Νότια Αμερική έχουν προκαλέσει έκρηξη της ζήτησης για μπανάνες καθώς το φρούτο χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παραγωγή οικιακών γλυκών όπως το μπανόφι, το «μπανανόψωμο» ή banana bread, και τα τσιπς μπανάνας. Ειδικοί αναλυτές και λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν ειδικά το banana bread ως «βάλσαμο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς έχει υπολογιστεί πως κάθε τέτοιο κέικ που βγαίνει από το φούρνο αντιστοιχεί σε περίπου 500-600 προληφθέντα κρούσματα.
Από την άλλη, οι χτυπημένες από την πανδημία μπανανοπαραγωγικές χώρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Ανάμεσα στους πληθυσμούς σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Βραζιλία τα ποσοστά θετικότητας στον κορονωϊό που προκαλεί την Covid-19 κυμαίνονται σε ποσοστά άνω του 50%, κρατώντας πολλούς αναγκαστικά στα μετόπισθεν. «Όσοι αντέχουμε δουλεύουμε και με 38 και με 39 πυρετό, η δουλειά είναι πάρα πολλή και δεν βγαίνει, και τα ίδια τα δέντρα αρχίζουν να στερεύουν ενώ οι μαϊμούδες δεν έχουν τι να φάνε» εξομολογούνται εργάτες σε μπανανοφυτείες, μιλώντας σε διεθνή μέσα.
Μάλιστα, από το πρωί έχουν κάνει τον γύρο της υφηλίου οι εικόνες των εργατριών που στο διάλειμμά τους μασούν φύλλα μπανάνας για να πάρουν δύναμη και να συνεχίσουν, ώστε να προμηθεύσουν με φρέσκιες μπανάνες τους έγκλειστους στα σπίτια τους, κατοίκους του δυτικού κόσμου.
Συνέχεια στο θέμα έδωσε με δική του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και τονίζοντας ότι το ανθρώπινο είδος πιθανότατα δεν θα άντεχε μια παγκόσμια έλλειψη μπανάνας τώρα.
Αυτή ήταν και μια σπάνια στιγμή που δύο Παγκόσμιοι Οργανισμοί συμμετείχαν σε διάλογο για το ίδιο ζήτημα, κάτι που είχε να συμβεί από το 1952 όταν η κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα είχε διαφωνήσει δημοσίως με τον οργανισμό Σιδήρου και Αργιλίου στη διεθνή διάσκεψη της Βρέμης.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.