Νοένβρης
Mainly clear
18°C
 

Δέκατη ένατη από το τέλος στη λίστα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην οικονομία η Ελλάδα

oikonomiaΤη δέκατη ένατη θέση από το τέλος στη λίστα των χειρότερων επιδόσεων στην οικονομία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για το 2016 καταλαμβάνει η χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωζώνης που απουσιάζει από τον κατάλογο των κρατών που δεν σημείωσαν μείωση του ΑΕΠ στο 3ο και στο 4ο τρίμηνο του 2016, ενώ φιγουράρει στην πρώτη θέση των χωρών με τον μεγαλύτερο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατατάξαμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες με βάση την ποσοστιαία αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση αλλά και τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το ύψος του ελλείματος του Δημοσίου, το χρέος της ιδιωτικής οικονομίας και το ποσοστό της ανεργίας, και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση διαβάζοντας τη λίστα από κάτω προς τα πάνω» εξήγησε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η ελληνική οικονομία δεν χάνει το τρένο της ανάπτυξης. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει σημειωθεί ανάκαμψη χωρίς την έλλειψη δυσμενούς οικονομικού κλίματος προηγουμένως, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να διαψεύσει τις Κασσάνδρες».

Από ελληνικής πλευράς επικράτησε σύγχυση στο ανάγνωσμα της έκθεσης, με βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για «επιβεβαίωση της ανάκαμψης της οικονομίας» και άλλους να επιτίθενται στη στατιστική υπηρεσία. Αλλά και εκ μέρους της αντιπολίτευσης δεν έλλειψαν αυτοί που δεν έχασαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο οικονομικό επιτελείο καθώς και εκείνοι που μίλησαν για μια «όχι αρνητική εξέλιξη».

Στον αντίποδα, την ικανοποίησή της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Γλωσσολόγων τονίζοντας πως η χρήση διπλών ή πολλαπλών αρνήσεων σε μία πρόταση είναι δείγμα πολιτισμού και τα ελληνικά είναι «ίσως η μοναδική γλώσσα που δεν χάνει ευκαιρία να διαπρέπει στον τομέα αυτό».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.