Την απόφασή της να ματαιώσει τελικά τα σχέδιά της για κατασκευή πυρηνικού εργοστάσιου στην Κεφαλονιά ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την σειρά σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί. Πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται ο αρμόδιος για το έργο, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μανιάτης βρέθηκε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ όπου και συσκέφθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη του μεγαλεπήβολου έργου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ο ίδιος ήταν κατά της διακοπής της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου, θεωρώντας πως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι σεισμικές δονήσεις κάποια στιγμή θα σταματήσουν. «Πόσο να κουνήσει πια. Εγώ λέω προχωράμε ως έχει, YOLO» ήταν η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε, όπως ανέφερε στενός του συνεργάτης. Φαίνεται ωστόσο πως ο κ. Μανιάτης του άλλαξε γνώμη, αναφέροντας την περίπτωση των πυρηνικών ατυχημάτων του σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και σημειώνοντας πως «εδώ την πάτησαν οι σχιστομάτηδες, εμείς θα τα καταφέρουμε;».
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις πάνε αρκετά πίσω το πολυαναμενόμενο ελληνικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο πλέον αναμένεται να αργήσει να πάρει σάρκα και οστά. Θυμίζουμε πως το πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευαζόταν στην Κεφαλονιά και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Ληξούρι, θα εκμεταλλευόταν τα τεράστια κοιτάσματα ουρανίου που ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά της Χαλκιδικής από βουλευτές του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο «Πυρηνικός Σταθμός Κεφαληνίας» -όπως θα ονομαζόταν- θα κατασκευαζόταν σε δύο φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα τον καθιστούσε ικανό να τροφοδοτεί επαρκώς ολόκληρη την επικράτεια για τα επόμενα 273 χρόνια, ενώ η δεύτερη φάση θα παρήγαγε ενέργεια για εξαγωγή που θα επαρκούσε ώστε η χώρα να εξοφλήσει μεγάλο μέρος των δανείων της.
«Θα πρέπει να μελετήσουμε εκ νέου την τοποθεσία που θα δημιουργηθεί το πυρηνικό εργοστάσιο» δήλωσε ο κ. Μανιάτης σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους. «Η Λευκάδα μας φαίνεται αρκετά βιώσιμη λύση, ωστόσο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο ο σταθμός να δημιουργηθεί στην Πάρνηθα ώστε να βρίσκεται και κοντά στην πρωτεύουσα». Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε πως την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα υποδεχθεί ομάδα επιστημόνων από την Βόρειο Κορέα η οποία θα ηγηθεί του σχεδιασμού του πυρηνικού σταθμού αλλά και της δημιουργίας πυρηνικών όπλων.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.