Ακόμα έναν λόγο να γιορτάζει έχει η ελληνική κοινότητα των «startup» εταιρειών, αφού μετά τις αρκετές επιτυχίες του τελευταίου καιρού, μία ακόμα εταιρεία διακρίνεται διεθνώς. Πρόκειται για την Da.ntruPH, η οποία προφέρεται Dandruff και υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα της πιτυρίδας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πέρασε πρώτη στην επόμενη φάση του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, εξασφάλισε είκοσι χιλιάδες δολάρια για τα λειτουργικά της έξοδα και θα ξεκινήσει ένα εξάμηνο πρόγραμμα ένταξης στην θερμοκοιτίδα του πανεπιστημίου.
Όπως διηγείται ο Μιχάλης Φωτίου, συνιδρυτής της Da.ntruPH, όλα ξεκίνησαν ως ένας συνδυασμός τύχης, πάθους και σκληρής δουλειάς. Ο 23χρονος φοιτητής ιχθυοκαλλιέργειας αποκαλύπτει πως η αρχή έγινε όταν, κατά τη διάρκεια της πτυχιακής του εργασίας, έπεφτε συχνά στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου κατά λάθος. Η κοπέλα του και πλέον και συνέταιρός του, άρχισε όλο και πιο συχνά να του κάνει κοπλιμέντα για τα μαλλιά του και σε μια στιγμή επιφοίτησης, ο Μιχάλης συνέδεσε τα γεγονότα. Τότε, αποφάσισε να κάνει μια σειρά από πειράματα για να επιβεβαιώσει την εικασία πως το χαμηλό pH και τα βαρέα μέταλλα του νερού της λιμνοθάλασσας έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση του προβλήματος της πιτυρίδας, η οποία τον ταλαιπωρούσε από μικρό.
Συνολικά 10.000 φοιτητές του τοπικού πανεπιστημίου έλαβαν μέρος σε ποικίλες δοκιμές για να καταλάβουν καλύτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ του νερού της λιμνοθάλασσας και του δέρματος του κεφαλιού. Ανάμεσα στις δράσεις της μελέτης ήταν οι βουτιές στη λιμνοθάλασσα, οι γαργάρες, το λούσιμο με το εν λόγω νερό, οι εντριβές και η κατάποση ενός λίτρου ημερησίως. Τελικά βρέθηκε ότι οι περισσότεροι φοιτητές που έλαβαν μέρος στις δοκιμές θεραπεύθηκαν από την πιτυρίδα μετά από βουτιές στη λίμνη, ενώ ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις η κατάποση ενός ποτηριού νερού της λιμνοθάλασσας πριν από κάθε γεύμα αρκούσε για να απαλλαγούν μια για πάντα από την ντροπιαστική αυτή νόσο.
Στα σχέδια των νεαρών επιχειρηματιών είναι η εμφιάλωση του αλμυρού νερού και η διάθεσή του στα καταστήματα, καθώς και η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας ιατρικού τουρισμού στα παράλια της λιμνοθάλασσας. Ακόμη, οι νέοι «Ζούκερμπεργκ» αποκάλυψαν μιλώντας αποκλειστικά στο «Κουλούρι» πως στα σχέδια τους είναι και λειτουργία τμήματος θαλάσσιων σπορ, χάρη στο οποίο οι ασθενείς θα μπορούν να συνδυάζουν την θεραπεία με την διασκέδαση κατά τους θερινούς μήνες.
Ο διαγωνισμός του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης έλαβε δύο χιλιάδες αιτήσεις από σαράντα επτά χώρες και στη επόμενη φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν μόνο οι πέντε. Εκτός της Da.ntruPH, οι υπόλοιπες εταιρείες που διακρίθηκαν και πέρασαν στην επόμενη φάση της θερμοκοιτίδας είναι οι:
- IceIceIce.io (Δανία), διανομή πάγου από το Internet
- IppEatt (Κύπρος), υδροπονική βιολογική καλλιέργεια ιπποφαούς και σπιτικές μαρμελάδες-μάσκες προσώπου από βότανα της κυπριακής γης
- PerroBeat.es (Ισπανία), κοινωνικό δίκτυο για ζευγάρωμα σκύλων
- Datavistech (ΗΠΑ), big data visualization και εταιρικές παρακολουθήσεις ως software-as-a-service
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.