Έκδηλη είναι η ανησυχία στους αρχαιολόγους και τους συντελεστές των ανασκαφών της Αμφίπολης, καθώς το μέγεθος του μνημείου αυξάνεται με κάθε καινούριο θάλαμο που ανακαλύπτεται.
«Μέχρι στιγμής» μας λέει ο ειδικευόμενος αρχαιολόγος Γιάννης Σκαπακανέας, «τα τετραγωνικά του τάφου κρατούνταν σε λογικά επίπεδα, ακόμα και μετά την ανακάλυψη του τρίτου θαλάμου. Είναι αλήθεια πως περιμέναμε το πολύ δύο θαλάμους, κάτι που είναι εξάλλου και το συνηθισμένο στους μακεδονικούς τάφους, όπως ίσως γνωρίζετε από την ενημέρωση των Mega, Αnt1, Alpha, ΣΚΑΪ, ΝΕΡΙΤ, ΝΕΡΙΤ Sports και Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά δυστυχώς βρίσκουμε όλο και περισσότερους θαλάμους και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το κακό. Είμαστε κοντά στο να αλλάξουμε κλίμακα στον ΕΝΦΙΑ και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα».
Τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και ο οικονομικός διαχειριστής του εγχειρήματος ο οποίος γνωστοποίησε στο «Κουλούρι» πως οι ανασκαφές της Αμφίπολης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρηματοδότησης στο μέλλον. «Μπορεί το ενδιαφέρον για τον τάφο να παραμένει αμείωτο, αλλά δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα από την προβολή αυτή. Καταφέραμε να πουλήσουμε την πρώτη σεζόν της Αμφίπολης σε Μεξικό, Βολιβία και Εκουαδόρ αλλά δυστυχώς μείναμε μακριά από τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής όπου είναι και τα πολλά λεφτά. Κάτι τέτοιο ρίχνει το μπάτζετ της δεύτερης σεζόν, η οποία θα ξεκινήσει με την είσοδο στον τέταρτο θάλαμο. Αφήστε που είχαμε πολλά έξοδα τα οποία δεν είχαμε υπολογίσει, όπως τις ομπρέλες ηλίου για τα τηλεοπτικά συνεργεία και τα ιατρικά έξοδα για την μία εκ των δύο Καρυάτιδων, η οποία ανέπτυξε μυκητίαση στα δάχτυλα του δεξιού της ποδιού, πιθανότατα από την παρατεταμένη και απότομη έκθεση στα φωτογραφικά φλας».
Η πολεοδομία Σερρών από την μεριά της, αναφέρει πως θα καταγράψει τις όψεις και την κάτοψη του τύμβου όπως ορίζει ο νόμος. Συγκεκριμένα ο κ. Νικόλαος Δαλακούρφης, προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ακούσαμε με προσοχή τις ανησυχίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με την Αμφίπολη. Καταρχάς να πω πως δεν συντρέχει σημαντικός λόγος αναστάτωσης. Η παλαιότητα του κτιρίου είναι άνω των 26 ετών, ενώ η αντικειμενική αξία στην περιοχή είναι χαμηλή. Εξίσου χαμηλός είναι και ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα. Μια μικρή αλλαγή στην κλίμακα των τετραγωνικών δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στον αποδιδόμενο ΕΝΦΙΑ του κτηρίου. Εκεί όμως που δεν μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια είναι στην συνηθισμένη παρανομία του Έλληνα, αυτή του μπαζώματος του ισογείου το οποίο δηλώνεται ως υπόγειο. Σα να το έχουμε από τότε στο γονίδιό μας. Ξέρετε για τι πράγμα μιλάω , ας μην κρυβόμαστε. Ρίχνουμε μπετά, κάνουμε ένα ωραίο ισόγειο, το σκεπάζουμε με χώμα, το ονομάζουμε τύμβο και μιλάμε λες και πρόκειται για τα έγκατα της γης. Ε όχι κύριοι, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την φυσική εδαφογραμμή της περιοχής. Σας πληροφορούμε πως εδώ στην πολεοδομία Σερρών δεν τρώμε κουτόχορτο. Ο τύμβος είναι στο ισόγειο, ως υπόγειο θα δηλωθεί μόνο ο τέταρτος θάλαμος, όταν και αν αυτός ανασκαφεί και είναι τόσα μέτρα κάτω από τη γη, όσα ορίζει ο νόμος».
Τέλος, στάση αναμονής τηρεί και η αρμόδια τοπική ΔΟΥ, καθώς σε περίπτωση που ο τάφος είναι ασύλητος και βρεθούν τιμαλφή και πολύτιμα κτερίσματα θα πρέπει να καθοριστεί, εν είδει πόθεν έσχες, η αξία, ο τρόπος κτήσης και η προέλευσή τους. Αν η κυρία Περιστέρη δεν καταφέρει να τα δικαιολογήσει επαρκώς ενδέχεται να κατηγορηθεί ο «ένοικος» του τάφου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.