Μια ακόμα επιτυχία στο διεθνές εμπόριο πέτυχε το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης θεωρούνται πλέον οι τουαλέτες που μέχρι πρόσφατα ονομάζονταν τούρκικες.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό που πιστοποιεί τέτοια ζητήματα, όπως και με το γιαούρτι, οι τούρκικες τουαλέτες έγιναν γνωστές στο δυτικό κόσμο χάρις στην Ελλάδα, γι' αυτό και από εδώ και πέρα δικαιωματικά θα ονομάζονται ελληνικές.
Η αίτηση που κατέθεσε το Υπ.Αν. περιελάμβανε και ιστορικά στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες των τμημάτων ιστορίας και τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι «τούρκικες» τουαλέτες είχαν εφευρεθεί τον 3ο προ Χριστού αιώνα στην αρχαία Θήβα. Με την παρακμή της πόλης κατά τη ρωμαϊκή κατοχή, οι τουαλέτες αυτές χάθηκαν, για να εμφανιστούν ξανά αργότερα στην Προύσα, το 1326 όταν έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, και ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αν και υπάρχει η πιθανότητα η «τούρκικη» τουαλέτα να επέστρεψε στην Ελλάδα ως αντιδάνειο, οι επιστήμονες θεωρούν πιο λογικό οι δύο πολιτισμοί να έφτασαν ανεξάρτητα στην ίδια ανακάλυψη (όπως ο Νεύτων και ο Λάιμπνιτς είχαν ανακαλύψει το διαφορικό λογισμό). Την άποψη αυτή στηρίζει το γεγονός πως οι τούρκικες νομαδικές φυλές συνήθιζαν να κάνουν την ανάγκη τους σε λάκκους, που με την πάροδο του χρόνου και την ταυτόχρονη εξάσκησή τους, γίνονταν όλο και μικρότεροι για να καταλήξουν να έχουν τη μορφή τρύπας του γκολφ. Στο νέο αστικό τους περιβάλλον λοιπόν, οι Οθωμανοί έκαναν το επόμενο βήμα και δημιούργησαν την γνωστή τουαλέτα που μέχρι προσφάτως έφερε και το όνομά τους.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.