Το «Κουλούρι» μετά από ενδελεχή έρευνα σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά περιοδικά αλλά και ανάλυση των πρακτικών ιατρικών συνεδρίων, σας παρουσιάζει δέκα αναλώσιμα προϊόντα ιδιαιτέρως βλαβερά για τον άνθρωπο και το στομάχι του, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγουμε όλοι μας.
Μπαταρίες λιθίου. Έχει αποδειχτεί πως παρά τη σύντομη και απότομη εισροή ενέργειας για κάποιες ώρες μετά την κατανάλωση, μεσοπρόθεσμα προκαλεί βλάβες που δύσκολα αναστρέφονται. Οι αναφορές ωστόσο δεν δείχνουν κάτι τέτοιο για τις απλές και επαναφορτιζόμενες αλκαλικές μπαταρίες, οι οποίες θεωρούνται μέχρι στιγμής σχετικά ασφαλείς από τους ειδικούς.
Ωμό ξύλο οξιάς. Η οξιά προκαλεί μια αίσθηση κορεσμού μετά την κατανάλωσή της, κάνοντας το ξύλο να φαίνεται μια χορταστική εναλλακτική σε σχέση με ένα κανονικό γεύμα. Παρόλα αυτά οι θερμίδες που προσφέρει είναι μηδαμινές. Το παρκέ οξιάς προσφέρει ομολογουμένως περισσότερες θερμίδες εξαιτίας του βερνικιού, αλλά δεν συστήνεται καθώς έχει συνδεθεί με αρρυθμίες της κάτω κοιλίας.
Υαλοκαθαριστήρες. Δεν έχει αποδειχτεί ότι δεν προσφέρουν κάτι ωφέλιμο στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η κατανάλωσή τους δυσκολεύει την οδήγηση τις βροχερές μέρες και συνδέεται με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Αν παρόλα αυτά νιώθετε την ανάγκη να φάτε οπωσδήποτε κάποιον υαλοκαθαριστήρα, φάτε αυτόν του πίσω παρμπρίζ και οδηγήστε με ασφάλεια στο κοντινότερο εστιατόριο.
Μάρμαρο. Δεν υπάρχει λόγος να φάτε μάρμαρο. Είτε πρόκειται για ολόκληρο κομμάτι ή για μαρμαρόσκονη η κατανάλωση δεν ωφελεί σε τίποτα.
Φινιστρίνια. Ομολογουμένως πιο ασφαλή από τους υαλοκαθαριστήρες, τα φινιστρίνια σκαφών και πλοίων μπορεί να φαντάζουν ως λαχταριστοί θαλασσινοί μεζέδες όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ φτωχά σε ωμέγα λιπαρά, τα οποία αντιθέτως βρίσκει κανείς σε αφθονία σε άλλα ψάρια και όστρακα.
Αλυσίδες. Λόγω των κρίκων από τους οποίους αποτελούνται, οι αλυσίδες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον οργανισμό και ιδιαίτερα για το πεπτικό σύστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να τυλιχτούν γύρω από ζωτικά όργανα ή φλέβες και αρτηρίες, προκαλώντας παθήσεις του κυκλοφορικού ή ακόμη και καρκίνο. Αντί για αλυσίδες, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση λεπτών, λείων μεταλλικών λωρίδων.
Βιοδιασπώμενες σακούλες. Τα βιοδιασπώμενα πολυμερή διασπώνται υπό ειδικές συνθήκες ζύμωσης σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και βιομάζα. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι η βιομάζα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό. Προτιμήστε πάνινες σακούλες, τις οποίες μπορείτε άλλωστε να επαναχρησιμοποιήσετε.
Μακεδονικός χαλβάς. Ο γνωστός σε όλους μακεδονικός χαλβάς αποτελείται κυρίως από άμμο και ως εκ τούτου προσφέρει ελάχιστα ωφέλιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η κατανάλωσή του δημιουργεί συχνά δυσφορία καθώς η άμμος κολλάει στις πατούσες, ανάμεσα στα νύχια, στα παπούτσια και πίσω από τα αυτιά.
Ρακέτα του τένις. Είναι αποδεδειγμένο ότι μια ρακέτα του τένις μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και να προκαλέσει παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο και δυσπεψία. Το πλέγμα χορδών από το οποίο αποτελείται δεν ωφελεί σε τίποτα την πέψη ενώ μπορεί να συγκρατήσει τροφές εμποδίζοντας τη φυσιολογική τους πορεία. Εάν επιμένετε να καταναλώνετε ρακέτες του τένις, προτιμήστε πλέγμα από φυσικό έντερο ή ίνες από Kevlar.
Λαχανάκια Βρυξελλών. Εδώ οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν, καθώς κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για μια αθώα ποικιλία λαχανικών ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως λαχανάκια από το Βέλγιο που μοιάζουν με μινιατούρες δεν μπορεί παρά να περιέχουν ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσει κανείς λαχανάκια από τις Βρυξέλλες και όχι φρέσκα, ελληνικά λάχανα.
Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.
Απόψεις
Θα σας το πω πολύ απλά. Σας καλώ να με ψηφίσετε, γιατί είμαι η καλύτερη λύση. Αν δεν με ψηφίσετε, θα έχετε πρόβλημα.